Ny blogg

I den här bloggen kommer ni att få följa mig under mitt konstnärliga arbete. Det är inte ett ”konstprojekt i sig”, alltså att den låtsas vara en konstblogg men egentligen är något annat. Den är tänkt att fungera som en slags anteckningsbok där jag publicerar sådant som egentligen hör hemma i byrålådan.

Just nu håller jag på att läsa in mig på konstfilosofen och konstpedagogen Herbert Read. Hans böcker är skrivna kring mitten på 1900-talet. Jag har dessa böcker i min ägo:
Uppfostran genom konsten
Konst och personlighet
Brev till en ung målare
Den moderna skulpturens historia
Det moderna måleriets historia

Herbert Read har inspirerat mig till att göra abstrakt konst. Här ser vi ett antal former som jag klippt ut i kartong. Metoden jag använt går till så att jag först målat ett självporträtt där jag försökt förenkla motivet i olika fält med färg. De olika färgfälten bryts ner till enskilda former och förstoras upp på kartong, så att motivet blir upplöst.

Dessa har jag arrangerat om så att de bildar något nytt.

Citat av Herbert Read:

Det finns belägg för att om ett barn är vant vid abstrakta mönster eller målningar eller om föräldrarna själva är abstrakta målare, så kommer barnet att utveckla en abstrakt stil: det har inte bevisats att ett normalt barn hyser en oemotståndlig önskan att göra naturalistiska avbildningar av föremål.

Det finns historiska perioder under vilka en nonfigurativ konst härskade och sådana perioder visar att en icke-framställande tradition kan vara naturlig och normal i alla stadier av individuell utveckling.

Så vitt jag vet har ingen någonsin gjort experiment att ge ett barn en uppfostran som är helt fri från alla andra typer av avbildande konst än dess egen och från allt inflytande av vuxnas grafiska verksamhet. Om ett sådant experiment vore möjligt, skulle det avge värdefulla vittnesbörd.

Kampen för frihet, åt vilken så många människor med rätta har ägnat sin liv, skulle kunna betraktas som kampen för rätten att experimentera.

Inte förrän människan i sitt fysiska och sinnliga sätt att vara anammat skönhetens lagar är hon i stånd att fatta vad som är gott och sant, är hon andligt fri.

En kommentar till “Ny blogg”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *